Woonhuis

Bekijk altijd uw polisvoorwaarden om te zien wat wel en niet verzekerd is.

Woonhuis

Wat valt onder het woonhuis en wat valt onder de inboedel?

Alles wat aard- en nagelvast zit (en u dus niet kunt verhuizen) hoort bij het woonhuis. Bijvoorbeeld uw keuken en gelijmde vloer. Alles wat loszit of wat u makkelijk los kunt krijgen hoort bij uw inboedel, zoals bijvoorbeeld uw meubels.

Hoe wordt het verzekerde bedrag van mijn woonhuis bepaald?

Het verzekerde bedrag wordt gebaseerd op de herbouwwaarde van uw woonhuis. Dit is het bedrag wat het kost om uw woonhuis helemaal opnieuw te bouwen. Voor de herbouwwaarde telt de waarde van de grond niet mee.

Bij het afsluiten van uw woonverzekering heeft u een herbouwwaardemeter ingevuld. Door het correct invullen van herbouwwaardemeter heeft u een garantie tegen onderverzekering. Om aanspraak te kunnen blijven maken op deze garantie moet u om de 5 jaar een nieuwe herbouwwaardemeter invullen en aan ons doorgeven.

Ben ik verzekerd tegen stormschade aan mijn huis?

Ja, bij de woonhuisverzekering is schade aan uw woonhuis verzekerd. Bij uw woonhuis hoort ook een eventuele garage, schuur, berging, zonnepanelen en –collectoren. Terreinafscheidingen (geen beplanting en rietmatten) zijn ook meeverzekerd voor stormschade. U heeft bij storm een eigen risico van € 225,=.

Moet ik glas apart meeverzekeren op mijn woonhuisverzekering?

Nee, bij de woonhuisverzekering hoeft u geen aparte verzekering af te sluiten tegen glasschade. Glas is standaard meeverzekerd op uw woonhuisverzekering.

Wat is indexering van de woonhuisverzekering?

Indexering houdt in dat het bedrag waarvoor u bent verzekerd ieder jaar wordt aangepast. Dit gebeurt op basis van de indexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wordt het duurder om een huis te bouwen, dan wordt het ook duurder om schade aan uw woonhuis te herstellen. Met dit indexcijfer wordt uw premie ieder jaar aangepast. Als het nodig is wordt ook het verzekerd bedrag aangepast. Zo weet u zeker dat uw huis optimaal is verzekerd.

Wat moet ik doen als ik mijn woonhuis heb verbouwd?

Het is belangrijk dat u na een verbouwing of verbetering kijkt of uw herbouwwaarde nog klopt. Na een verbouwing is een woonhuis meestal meer waard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakkapel. Geef de nieuwe herbouwwaarde door aan uw tussenpersoon, zodat hij ervoor kan zorgen dat u niet onderverzekerd bent.

Wat is het gevolg voor mijn woonhuisverzekeringen als ik mijn woning tijdelijk verhuur?

Beschadiging van uw inboedel of uw woning, of misschien wel diefstal van uw spullen door huurders is een vervelend risico. Dat wilt u eigenlijk niet meemaken. Als u niet doorgeeft dat u de woning tijdelijk verhuurt, kan het zijn dat u geen of beperkte dekking heeft.